22 mai 2006

EM tava

Enne tavaraja starti üritasin ennast teadlikult natuke rohkem närvi ajada kuna lühi finaalis olin vist enda arust liiga rahulik ning ei suutnud piisavalt keskenduda. Tagantjärele mõeldes õnnestus stardieelne tegevus päris hästi. Ühtlasi olin ilmselt juba 3 stardiga harjunud suurvõistluse pinge ja rutiiniga. Varasem täiskasvanute suurvõistluse kogemus oli 2 a tagune Rootsi MM-I lühi eeljooks.


Start. Esimesse anti kohe küllaltki keeruline etapp (jooksu mõttes), mis tuli praktiliselt otse joosta. Kasutasin väikeseid teid võimalikult palju ja punkti võtsin ka kindluse mõttes lagedalt ja suurest sadulast. Algus hea ja sai ilusti ennast sisse joostud.
1-2 Roheline soo tundus kaardilt kehva variant. Otsustasin kallutada vasakule kasutades sinist sood ja lagedale välja. Seal jooksin kindluse mõttes nurga täis, et punkt võtta kindla peale vasakult teed ja väikest rada mööda. Teelt sisse keerates järgnes minu jaoks siiani arusaamatu viga. Keerasin teele sisse ning pidin kogu aeg jooksma otse. Oma arust nägin paremalt minevat esimest väikest rada, mida ma ei valinud (tegelikult oli see ilmselt tee, mida mööda ma oleks pidanud jooksma). Järgnes aeglane seisakutega jooks teel kuna teist teed ei tulnudki, üritasin pidevalt määrata asukohta. Nägin vasakul sood ning mõtlesin, et kas ma olen tõesti alles nii suure tee lähedal (arvasin, et on esimene soo)? Lõpuks jagasin ikka lahti, et olen vale tee peal ning väikeste kahtlustega kuni punnini välja. Seda teeristi tahaks uuesti kohapeal näha aga ilmselt on seal kõik korras ning vaatasin ise valel hetkel mujale. Viga ~1,5 min.
2-3 Tehtud viga röövis tibake enesekindlust ning etapp möödus küll hästi minnes aga olek oli ebakindel ning seetõttu tegutsemine natuke aeglane.
3-4-5-6 Saan kätte hea sujuvuse ning loen ilusti kõik välja. Kontrollin pidevalt suunda kuna kohati ujuvatel vormidel võib kergelt ära kalduda.
6-7 Etapil on ees eelinfos olnud linnupesa piiratud territoorium. Punkt tundub ka keeruline, väike lohk rohelises ja nõlva peal. Üritan kallutada kergelt paremale kontuurile, et kaduvat rada mööda võtta punkt. Päris kontuurini ei jõua ja keelatud ala tähistuse lint on ilusti looduses ning selle ääres korralik kappar sees. Sealt kaduva raja peale, kust ilusti väikese nina järgi suunaga punkti.
7-8 Enne punkti natuke ebakindel, kuna orvand tundub minu tuleku suunast rohkem nina taga peidus kui kaardilt näha. Peale kerget ebakindlust punkt käes.
Liblikas. Liblika esimesse punkti läheb küll juba paras kappar, mida eelnevalt ei olnud. Naistel ju sama liblikas. Kogu liblika jooksmine oli parajalt ebakindel. Suurt viga ei tee aga kaardilt õige punkti väljalugemine ja reljeefi ja radade väljalugemine punktirõngaste, -joonte ja –numbrite vahelt on paras katsumus. Seisatasin päris mitu korda ning sujuvust ei olnud. Seda oleks saanud selgelt paremini joosta.
20-21 Samuti raske kaardist aru saada, kuna segavaid jooni liiga palju. Sama on kõigil, jookse!
22-23 Esimene pikem etapp, teevalikuga. Valin kiiresti vasakpoolse variandi, mis tundub päris hea. Olen valikus kindel. Enne punkti jään mahalangenud puudesse kinni aga muidu oli hea valik. Eelmisest 22 KP-st välja inglasega koos, tema valib mul selja taga teise variandi kuid 300 m enne punkti tee peal laekub mulle täpselt ette. Ilmselt oli mingi muu variant siis samakiire.
23-24 kallutan kindlalt tee peale, et selle kaudu punkt võtta.
24-25 Raske valik! Kiiruga ei suuda ühtegi head varianti välja mõelda ning parempoolset varianti ei näe üldse (Olle valis selle). EM-I ajal on selgeks saanud, et tugevamad jooksevad ikkagi väga palju otse, see ju lühim distants. Valin otsevariandi kasutades kaduvaid radasid rohelises ning edasi juba paremini joostavaid radasid. Eelmisi päevi ning ka juba joostud rajaosasid arvestades võis oodata, et ehk tumeroheline ei olegi väga hull – oli siiski. Kaduvad rajad kadusid ka pidevalt jalge alt ära ning olid täiskasvanud. Ilmselt kaotasin selle valikuga ligikaudu 45-60 sek. Samas oleks see parema õnne korral olnud ka täiesti joostav variant (näiteks vaarika ja lehtpuuvõsa asemel oleks olnud kuuse noorendik).
25-26 Tundub raske punkt nõlval, mis mulle on alati raskusi valmistanud. Kontrollin pidevalt suunda ning üle nina punkti.
26-27 Viimane pikk etapp. Lõpp on lähedal. Nüüd tuleb tõmmata! Jooksen punktist natuke lohakalt välja. Aga allamäge on kiirus üleval ning ei taha seisatada, kaldungi liiga vasakule. Lagedal näen kaugel ees inglast kellega 24 koos olin. Ilmselt oli siis minu 25 valik vale (selline mõte siis jooksu ajal). See annab indu pingutada, et lagedal ja teedel lähemale tõmmata. Enne punkti suur tõus. Kaardilt väga suur ei paistagi aga väsimuse foonilt oli karm! Tõusu otsas läks tee kaares ja ka tõus ei lõppenud konkreetselt ära, seega ei olnud päris selget kohta teelt ärapööramiseks. Arvan, et on õige koht ja pööran sisse (inglane jookseb veel edasi). Punkti tahan võtta sälkoru järgi (selle lugesin välja kaardilt, tegelikult on tavaline orvand). Jooksen aga kõik ujub. Midagi ei saa aru. Soo või mineraalmaa? Tõus tõmbas korralikult läbi ka, mõni km on ju joostud. Näen läbi metsa taga teed. Ei taha siia hääletama jääda ja jooksen tee peale välja, et ennast täpselt paika panna. Saan aru kus olen ning veel kergelt sakitades ka punkti. Rõve ja kaval punkt oli. Minu lollitas rajameister sellega ära. Viga ~1,5 min.
28-29. Lahe etapp, Tehvandi tõus. Enna allajooksu kaalun veel kas minna otse või paremalt teed pidi. Otsustan paremalt kuna alla ja ülesmäge on teed mööda parem joosta. Tõus on karm aga kannatan joostes ära, otsas teen paar käigusammu. Punkt ise lihtne.
Edasi lõpuni paras tirimine. 30 tundub veel problemaatiline, nina nõlval, aga pealemineku kohta on väga konkreetne ja punkt paistab ka. Edasi on uduse ja väsinud silmaga raske 15000 kaardilt neid teid välja lugeda aga sujub. Viimane tõus on raske. Finis.
Hinnang enda jooksule on igal juhul hea. Tehniliselt raskemad punktid suutsin ilusti ära võtta aga kahju on 27 punkti veast. Kokku viga ilma pisikaari lugemata jämedalt 4 min. Arenguruumi jäi.
Vormi ajastus igal juhul õnnestus, kuna füüsiline enesetunne oli kogu nädala jooksul hea ning startidega läks isegi paremaks. Tavaraja tõusud tõmbasid lõpus jalad läbi aga muidu jaksasin ilusti lõpuni pingutada.
Kõigi distantsidega peale lühi finaali jäin enda sooritustega ka rahule. Lühi finaal vajab eraldi süvenemist.

Erkki



6 kommentaari:

Andreas ütles ...

Tirija analüüs! 2KP viga on liiast. Tõenäoliselt lõpus tehtud eksimusi oleks olnud raskem vältida, kui alguse viga. See 1,5´-2´ oleks protokollis kõvasti aidanud. Tundub, et füüsiliselt olid tõesti heas seisus, seda tunnistasid ka head vaheajad raja lõpus. Lõpusirgel alistasid David Schneideri (väga bravuurikal moel), kas metsas oli ka mõni kaasvõistleja segamas või aitamas?
Loodan, et EMi 29. koht ajas hamba verele. MMi hõredamas konkurentsis tähendaks sarnane jooks kohta esimese kahekümne hulgas. See on juba number, mille võid kodus kamina kohale naelutada.

Anonüümne ütles ...

Veidi rabe algus jah pika finaalis sellise vana hundi poolt. 20 sekka jõudmine füüsise poolest jummala käeulatuses. Samas on ilmselt adrenaliini talitsemisega EMidel ja MMidel kogenumatelgi probleeme.
Lõpus nikerdamisel tehtud apsud on selgelt rohkem väsimusega põhjendatavad, kuid ennekõike on tegu enesekindluse puudumisega.
Helbeke sa oled ju kogu aeg rääkinud, et kõik teised on paremini treenitud, tugevamad, ilusamad, pikemad, oskavad mida selga panna jne. Unusta ära! Sa oled KUNN!!! Panegi selle pealt. MMiks on rahh sinu peale pandud

lombakas a

Erkki ütles ...

Teise veast ei saa üldse aru.Tavaliselt on ikka see, et ei lugenud välja või jooksin liiga kiiresti või muud. Praegu põhjusest ei saa üldse aru. Imelik.
Aga arvan, et rajal eksisid ka teised ning vigadeta jooks on eesmärk, mille poole püüelda.
Vastuseks, et rajal nägin inglast (nimi ei tule meelde), startis 2 min enne mind. Pidevalt virvendas aga kõik pikad läksime erinevaid variante ning mingil hetkel jälle koos. Liblikas oli ka erinev. Shneiderit nägin vist 27 punnis, see millega viga tuli. Vend jooksis Tehvandi tõusul eest ära, mägede poeg). Ja see, et viga tuli väsimusest ei ole tegelt vabandus. Lõpus ollakse ikka väsinud.
Aga MM-le tuleb enne pääseda, katsetamine alles ees ning teekond on pikk. Nooremaid vihaseid vendi on palju aga igale distantsile saab peale vähe, vaid 3.
Hetkevorm midagi head enam ei luba, jalg juba raskem. Aga küll tuleb.
Täna näitas Oll kuidas tõmmata, tegi mul eest särgi Harku vahel mudaseks. Nüüd särki pesema ja homme Harjukad.

Viivi ütles ...

Nonii 'helbeke' ja 'lumepall'. Käisite Olliga Harkus rebimas ja nüüd saite Harjukatel noore käest tappa! Kena ettevalmistus teil küll MM-ks.

Erkki ütles ...

No Viivi:(
Kes, mida oluliseks peab. Kes jookseb Harjukatel, kes päevakutel, kes Harkus. Igal pool tuleb joosta. Aga Lauri jooksis hästi, tubli!
Ja MM on mägede taga, sinna tuleb alles pääseda.

Erkki,
varsti ka 35

Lauri ütles ...

Mis ma öelda oskan. Tunne oli mõnus ja ei hakanud vägisi tagasi ka hoidma. Vigu tegin ka ilmselt vähem kui põkid.
Selge on samuti see et täiega mehed ei pannud.