12 veebruar 2007

Sportlik nädalavahetus

Eelmiste aastate treeningmahud jäävad mulle hetkel veel kätesaamatuks. Siiski pakuvad viimaste nädalate treeningud rahulolu. Tundide kitsikusele vaatamata on teatud treeningrutiin saavutatud. Olulisemad treeningsessioonid on kulgenud edukalt. Vaatamata käredale pakasele õnnestus mul viimastel päevadel teha kolm intensiivset harjutust, kaks neist minu jaoks selgelt avantüristlikud.

Lõigud

Reedene -20 kraadist madalam ilm sundis mind planeeritud lõigutrenni viima Tartust 70km. kaugusel asuvasse Võru Spordikeskusesse. Kuna Tartu kergejõustikuhall valmib alles Eesti Korvpalliliiga play-off´ideks siis peab kvaliteetse töö tegemiseks võrokestel külas käima. Sarnaselt eelmisele aastale olen üritanud alates jaanuarist kord nädalas joosta lõike (reeglina 5x2000m). Segarežiimi ülemises tsoonis toimuvat treeningut olen sellel aastal saanud korralikult teha ainult ühel korral. Teistel kordadel olen selle asendanud, erinevatel põhjustel, alternatiivse trenniga – nt. testjooks Soome laagris, 4x10´ lõigud värskes lumes või suusavõistlus viimases laagris. Kuna reedene treening algas minu jaoks harjumatult varakult ning ma ei olnud eelmistest liigutamistest täielikult taastunud, otsustasin piirduda nelja lõiguga. 10 ringi läbimiseks kulus – 7.11, 2x7.05 ja 7.03. Aasta tagasi sama intensiivsusega lõike joostes jäid ajad vahemiku 7.29 – 7.16. Vaatamata kergele kurnatusele jäin seisundiga rahule.

Halliorienteerumine

Laupäeval otsustasin peale hommikust suusasõitu panna jalad joonele uudsel, kuid põnevust pakkuval siseorienteerumisel. Tarmakutest o-novaatorid üllatasid järjekordse vaimuleiutisega. Eelmisest päevast tuttav tühi hall oli muutunud labürintidest kubisevaks orienteerumispolügooniks. Kokku õnnestus mul läbida kolm 600-700 meetrist trassi. Eeljooks läks enamasti harjumatu mõõtkava ning kavalate reeglitega tutvumiseks. Kiirus oli madal, mõnes kohas kadus lugemise järg sootuks, osa tingmärke tekitasid segadust. Ebakindla soorituse lõpuks õnnestus mul kõige napimalt pääseda kaheksa jätkaja hulka. Veerandfinaalis üritasin joosta julgemalt, kuid lugemine takerdus mitmel korral ning liigselt rabistades ei õnnestunud oma positsiooni parandada. Küll aga sai maastik peale teistkordset külastamist tunduvalt kodusemaks. Oma suureks rõõmuks pääsesin koos tublide sportlastega jooksma kohtadele 5-8. Neljakesi ühisstardist toimunud jooks tekitas piisavalt hasarti ja põnevust. Suutsin piisavalt ette lugeda ja vältida seisakuid. Tasuks auväärne viies koht. Vaatamata esialgsele pessimismile oli tegemist väga huvitava treeninguga. Kiire kaardi lugemine ja objektide (ja KPde) rohkus tekitas piisavalt stressi ning nõudis täpsele kaardi lugemisel head keskendumist. Kahes esimeses jooksus tundsin, et jäin kaardiga töötades liiga aeglaseks.

Winter Xdream

Rain, Andreas, Silver stardis

Pühapäeva hommikul startisin koos vendade Eensaartega suurele seiklusele. Eesmärgiks läbida joostes kõige optimaalsem ning kavalam variant, ja koos sellega alistada kõik võistkonnad, kes oma jalgrattaid talveks puhkusele ei luba. Stardis lubasime endale mitukümmend sekundit hea trajektoori välja töötamiseks. Kaine tegutsemine tagas meile raja, kus me saime kasutada konkurentide poolt sisse tallatuid radu, vähe oli kohti, kus pidime oma jalad värskesse hange pistma. Läbisime raja hoogsa tempoga, mille sisse jäi ka üks navigatsiooni viga. Planeerimisel üritasime vältida teravaid nurkasid ning asjatut vastujooksu, lisaks katsusime võimalikult palju ära kasutada suuri teid. Halva üllatusena tuli osade järvede peal asuv vesi (mille all oli tugev jää kiht), märjad jalanõud jäätusid kiiresti ning tekitasid jalgadele teatud probleeme. Suureks väljakutseks oli lisaülesanne (tuulemurruga kaetud järsu tõusu läbimine) ning etapid, kus tuli joosta paksus lumes (minu reied kiitsid eriliselt etappi 48-46). Rasked ilmastikuolud kurnasid meid kõvasti, vaatamata ebameeldivustele võitlesime lõpuni ning endalegi üllatusena saavutasime ülivõimsa esikoha, edu hõbedase trio ees oli pooltundi. Minule isiklikult sattus olema füüsiliselt väga hea päev. Pingutamine ei tekitanud probleeme, terve raja jooksul ei tekkinud ühtegi „surnud momenti”, enesetunne oli nii hea, et võisin jõuvarudega kohati pillavalt ümber käia. See oli väga positiivne tunne, eriti arvestades, et selle talve pikkade otsade jooksmine ei ole läinud kõige kergemini.

Meie variant xdreamil, kui kedagi peaks huvitama –
42-36-37-39-32-33-31-34-38-41-51-52-40-35-45-47-49-48-46-44-50-43-53

Jooksu teekond - 33,3 km.



TULEMUSED - http://www.xdream.ee/tulemused.html

5 kommentaari:

Risto Kiilberg ütles ...

Meie jooksuteekond oli umbes 30,6 aga noh, ajaliselt nats oli varu :-D

Anonüümne ütles ...

Areali ratta variant oli 31,34,53,38,49,48,47,51,52,40,35,45,46,50,44,...pidi olema 43, kuid ununes..., 42,37,36,39,32,33 ja siis ununenud 43.
Viga maksis teise koha. Ratas oli väga mõnus ja kui meil oleks tiimis kõik suutnud joosta, siis oleksime Sportlandiga nibin-nabin olnud. A sellegi poolest oli väga lahe.

Rene

Andreas ütles ...

arvan, et rada soosis ikkagi jooksumehi. palju punkte olid teedest kaugel ja rattamehed pidid imeringe tegema. samas oli ratta jaoks suhteliselt sobiv ilm - värske lume või krõbedamate kraadidega oleks ikka jube olnud. siiski olen meie valikuga väga rahul, eriti sellega, et meil jätkus stardis kannatust. lisaks oli meil raja peal mitmeid diskussioone. see kõik tagas ka edu. samas 30´ üleolek oli ikkagi üllatus. silver oli tirimise ajal kindel, et rattamehed on kiiremad, mina ikka lootsin, et me oleme konkurentsis.

Anonüümne ütles ...

Rattaga liikumine oli igati loogiline, suured vahemaad sai kenasti läbida. Nagu ma juba kirjutasin, hävisime just jooksuga, ehk iga punktis käiguga ca 2-3 minutit. Üksi võisteldes oleksin raudselt võitnud, a see on spekulatsioon:)
Ilm oli ratta jaoks ideaalne, värske lumega oleksime hävinud. Salamisi lootsin, et järvedel oleks kõva jää, Kavadi järvel saime rattaga ca 100m jupi läbida. Jooksuga oleksin valinud sama variandi, mis teil oli, see oli kohe selge, et alguses suusaradade osa, sest pole ju mõtet jälge teistele ajada. Punkt nr 53 oli kah rattaga läbimiseks hea, ebameeldivaimad olid hoopis 48 ja 35, seal ei tekkinud head varianti.
Rene

Marek ütles ...

Mis seal lisaülesandeks oli?