03 mai 2006

Töö tehtud!

Tänaseks on kõik olulised treeningud tehtud. Lühiraja eeljookuni jääb veel neli päeva, mis kuluvad puhates ja kergelt treenides.
Nädalavahetusel võistlesin Lõuna-Närkes peetud Tiomilal. Kuigi ma ei ole öise orienteerumise andunud nautleja olin rahul võimalusega joosta esimest vahetust. Tundsin, et vajan enne EMi starte ühte agressiivset ja äkilist võistlust. Võimalust tunnetada omal nahal, kui kiiresti on võimalik kaardiga joosta. Esimese vahetus stardis oli ligi 350 võistkonda, kes kõik tungisid täiel kiirusel kitsasse koridori, mis viis K-punktini. See oli nagu lahinguväli, kus mehi kukkus ja tallati jalge alla. Sarnane kompromissitu ja kohati jõhker võistlus jätkus ka metsas. Rajameister ei suutnud oma kavalustega suurt gruppi laiali hajutada. Paljudes KPdes oli tõsine tunglemine, tõuklemine, sõimamine, rusikahoopide jagamine...vaatamata seisakutele, suutsin ma nendest „kogunemistest“ kavaluse ja jõhkrusega õnnelikult läbi pääseda. I vahetuse rada oli 14,5 km ning jagunes kahe erineva maastikutüübi vahel. Raja algus ja lõpp kulges hästi läbitavas ning tehniliselt lihtsamas metsas,


















raja keskosa aga tehniliselt nõudlikul, suhteliselt kivisel maastikul. Õnnestunud stardi järel seadsin ennast koos Mareki ja Sanderiga liidergruppi. Sealne mugav õhkkond muutis mind hooletuks, selle tulemusena avastasin ennast hajutuspunktis (4KP), kus mul kulus 20´´-30´´ asukoha määramiseks. Need olid pikad sekundid. Terve see aeg möödus minust konkurente. Lõpuks leidsin olukorrale lahenduse, mis minu suureks rõõmuks osutus edukaks. Selle ebaõnnestunud manöövriga olin liidergrupist välja pudenenud. Õnneks eksisid hiljem ka liidrid. Läbisin enamuse rajast 30.-40. koha peal, kaotades liidritele 30´´-1´. Rajalõpus õnnestus mul korraks veel tõusta liidrite hulka (17KP, kaotus liidrile 9´´). Kahjuks hakkas mind rajalõpus häirima kõhuvalu (öiseorienteerumise pidev rõõm), mis sundis tempot langetama. Vahetuses olin 41., kaotus liidrile 45´´, ajaks 86.13. Marek 32. 37´´ kaotusega. Võistkonna seisukohalt oli tulemus hea, ise oli väheke pettunud, et ei suutnud head võimalust ära kasutada. Samas sain korraliku pingutuse. Eriti hea oli, et oli palju tempovahetust, raskeid soo ja liivase pinnasega etappe jne. Hea mitmekülgne ja emotsionaalne võistlus.

Krossirajal pressiKP poole liikumas. Rinnal Kalevan Rasti avaja, endine klubikaaslane Hannu Airila.

http://chtisriders.free.fr/tiomilabd.wmv - prantslaste monteeritud, soome keelse soundtrack´ga videolõik Tiomilast.

Viimaseks kontrolltreeninguks enne EMi lühirada olid eilsed lõigud. Olen kolm nädalat jooksnud lõike Nõmme metsas, u. 1000m. ringil (kooliajast tuttav krossijooksu ring, kus kunagi peeti Tallinna koolide tšempionaate). Viimase kaks nädalat on olnud programmis 2km+1km+2km+1km, 3´ pausiga. Kuna käsil võistlushooaja üks otsustavamaid faase siis ei olegi eesmärgiks korduste arvu tõsta vaid üritada joosta need neli lõiku anaeroobses tsoonis. Vaatamata väsitavale Tiomila nädalavahetusele, pakkusid lõigud positiivse emotsiooni. Suutsin pingutada, joosta sama pulsisagedusega kiiremini, kui nädala eest. Kuigi järgnevad numbrid on enesetunde hindamisel teisejärgulised ja pulsid subjektiivsed annavad need mõista füsioloogilise seisundi paranemisest. Kui vastupidavuse ja baaskiirusega võib rahule jääda siis korraliku tippkiirust ei ole õnnestunud mul saavutada. Kui pulsilöögid ületavad 180 piiri siis läheb keeruliseks, hingamine raskeks, piimahape lihastesse, jooksutehnika muutub olematuks ... sellises seisu ma kaua ei kannata. Loodan, et olukord puhkusega paraneb, kuid pean EMil tempovahetusega ettevaatlik olema.

25. aprill
1. 7.13 (167/177)
2. 3.26 (166/178)
3. 7.15 (170/179)
4. 3.22 (169/181)

02. mai
1. 7.05 (164/174)
2. 3.22 (165/177)
3. 6.51 (170/177)
4. 3.07 (169/183)

Loomulikult osales tirimisel ka Aadel, kelle ajad olid sekundi võrra paremad:)

3 kommentaari:

Lauri ütles ...

Seda on hea kuulda et mehed on enne tähtsaid võistlusi heas minekus. Edu siis koduradadel. Publiku seas võite kohata hulga lõugavaid tuttavaid nägusi.

Anonüümne ütles ...

Mis mulje uue tehnoloogiaga lambid jätsid?

Andreas ütles ...

Uus lamp on võimas! Esimeses vahetuses ei saanud selle imevõimest täitülevaadet, kuna paljud kasutasid uut tehnikat ning grupp oli pidevalt koos. Samas, kui jooksid kõrvuti sportlasega, kes kasutas "vana" tehnikat siis oli kontrast võimas. Ühel on kollane seasilm, teisel neoonsinine autotuli. Lamp ise on väiksem, aku aga tunduval võimsam (ka väheke suurem). Kestab täistulega ligi 4 h. Lambil on ka säästurežiim, kui vahe ei ole nii suur, kui vanal lambil vahetada väiksemale pirnile. Väidetavalt on tegemist Ühendriikide tehnikaga, mida seal maal kasutatakse peamiselt MTBga sõitmiseks. Momendil on lambi hind ligi 10000 krooni. Samas on loota, et lähiajal kaob ära patendi kate, ning hinnad odavnevad. Öö fännidele asendamatu relv.