09 detsember 2006

Orienteerumine

Soe detsember pakub ideaalseid võimalusi orienteerumiseks. Üritan seda maksimaalselt ära kasutada. Nädala jooksul sai tehtud kaks kaarditreeningut.

Kolmapäev, VOOREMÄE
5x1km allamäge lõigud, reljeefikaardiga. KPdes tuhmid helkurid. Soojenduseks 30´, enne lambi kustumist suutsin läbida neli rada. Järjekord - AEBC. B rada osutus liiga raskeks, 2KP jäi leidamat. Raske aga hea treeing. Ei ole kerge peale tööpäeva korralikult keskenduda + veel pimedus ja reljeefikaart.

Laupäev, VÄLGI
Lühikesed O-rajad, mis vaheldusid suunalõikudega. Tavaline orienteerumine õnnestus väga hästi, jooksin lõigud hoogsalt ja kohati tundsin ennast päris kindlalt. Põrgu läks lahti suunajooksuga. Ma ei suutnud ühtegi kompassi harjutust korralikult lahendada! Joonistasin kaardile ristid (X), kuhu mina oma suunatjau ja Silva pöidlakaga jõudsin.


Suurimad tänud Ollele, kes mõlemad trennid ettevalmistas. Vooremäele viis ta ka KP helkurid välja. Sellist taustajõudu omades on lausa lust trenida.

Järgmine nädal plaanis öine ühisstart (liblikatega) Unikülas ja laupäeval kompassiharjutus Kaiul.

O-tehnika logiseb ja krigiseb igast küljest. On mida järgi aidata.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ola,
neljast suunakast kolmel kaldusid paremale?
Ei tea sinu tegevusi suunaga jooksmisel, seepärast ei oska ka midagi soovitada.
Rene

Anonüümne ütles ...

Lahe. Põnev. Loodame et järgmine aasta on palju suuna-etappe. :))) terv. dr. PS tahaks ka tartlaseks ja O.K. õpipoisiks hakata

Erkki ütles ...

Kärner treeningute ettevalmistajana poleks paha.
Aga meil on Tarmak ja laupäevak Rummu reljeefikaardil oli ka hea.

Andreas ütles ...

Suunaetapid olid peamiselt soos. Tundub, et mul on raske suunda hoida füüsiliselt raskel pinnasel. Palju tähelepanu läheb edasi liikumiseks. Proovin laupäeval sama harjutust korrata männimetsas (Kaiu), loodetavasti õnnestub paremini. Aga probleemiks see asi kahtlemata on.

Anonüümne ütles ...

Milline kompass, mida peale kompassi vaatamist teed, kuidas suunda määrad, kuidas suunda kontrollid, kuidas suunas joostes liigud?
Rene

Mait ütles ...

Mul jäi silma, et kui liikusid suunaga enam-vähem Läänes-itta, siis kukkusid paremale, vastupidisel lõigul vasakule.. kas siin saab mingi matemaatika või geopoliitikaga tõestada kaardi või kompassi valedust?

Andreas ütles ...

Maidult huvitav tähelepanek. Nelja suunaetapi järgi ei saa muidugi veel suuri järeldusi teha. Aga seda võiks tulevikus jälgida küll.
Kasutan Silva pöidlakompassi. Lagedamas ja paremini nähtavas metsas võtan endale õiges suunas olevaid orientiire (nt. mõni puu), tihedamas jälgin rohkem kompassi. Pea käib koguaeg mõlemas suunas, äki hakkab mõni objekt silma:) Lihtsalt ei usalda kompassi nii palju. Trennis suudan ka samme lugeda, võistlustel ei ole seda veel teinud.

Anonüümne ütles ...

Ma ei mõelnud kompassi firmat, vaid mudelit.
Õppimine peaks hakkama assimuudi keeramisest, hea lahendus on ka värvispektritega pöidlakas. Ainult nendega on võimalik korralikult suunda joosta. Muu kõlbab üldsuunas jookmiseks.
Tihedas metsas soovitan joosta nii, et näiteks kaks puud paremalt ja kaks vasakult. Kui puid ainult ühelt poolt joosta, siis kaldumine garanteeritud.

Rene