23 august 2010

On orienteerumine ja on päevaorienteerumine.

Ma peaksin siia kirjutama tegelikult MMist, mis lõppes minu jaoks eriti emotsionaalse ja tugevatasemelise teatejooksuga. Aga läinud reedel oli mul võimalus joosta veel emotsionaalsemal rajal ja nüüd on raske meenutada MMi teadet, kui mõtted on juba uue elamuse kallal.
Jutt ei käi botaanika aias toimunud EMV sprindist. Loomulikult tänud neilegi korraldajatele hea kaardi ja raja eest! Jutt käib EMV öisest.
Eestis ei julgeta või ei taheta üldiselt häid öiseid võistlusi korraldada. Enamasti valitakse võistlusteks mingi plats, mis päevavalges kriitikat ei kannata ja öösel osutub loteriiks. Kobras lasi eelmine aasta veel latti alla poole ja hakkas punkte keset põldu panema. Tase! Viimane tasemel öine, mida Eestis jooksin oli Hiiumaal H20 klassis. Aga siis ei osanud ma veel oodata kui lahe võib üks öine olla.
Õnneks näitas Rakvere OK selgroogu ja valis öiseks korraliku platsi välja. Maastik pakkus kõike. Kiiret jooksu, suuri tõuse, tehnilist orienteerumist, ilusat metsa, natuke koledamat metsa, asfaltteed ja tuulemurdu. Proovile pandi enamus orienteerumise baasoskustest ja igaüks võib nüüd oma tulemust vaadates mõelda, et kui hea nende tase on.
Tulemusi vaadates jääb mulje, et vähesed suutsid raja enam-vähem läbida. Kuigi tegin küll 2 päris suurt viga, siis tagantjärele jään väga rahule oma käitumisega veaolukorras. Mõlema suurema vea puhul jäin kohe seisma ning hindasin olukorda selliseks, et lihtsam on tagasi minna ja uuesti rünnata viimasest kindlast kohast. Sihitult edasi tagasi joostes kaotab kokkuvõttes oluliselt rohkem aega. Sellist julgust mul varem polnud. Mõlemal korral see ka töötas.
Soojendamisega enne starti ma väga vaeva ei näinud. Kuna öisel (nagu ka üldse) on väga oluline faktor külm pea, siis soojendan ennast enamasti vähe, et võtta raja algust soojendusena. Pika soojendusega kuumeneb pea üle ja siis on peale startipiikse tunda ainult kärsahaisu ja kuulda võsast ropendamist. Enda ees startinud noorsportlase starti vaadates küll ei kuulnud ropendamist aga kärsahaisu oli küll tunda. Võistlus oli enne starti juba kaotatud. Niisis soojendasin mina ennast umbes 5-6 minuti reipa jooksuga põllul.
Tänud korraldajatele julguse ja suurepärase elamuse eest. Ootan huviga kui saan öösel Pariisis, Mustla-Nõmmel või kasvõi näiteks Selgisel startida.


3 kommentaari:

Risto ütles ...

Hea töö! Lasin mööda hea võimaluse öiselt medal võtta :)

Anonüümne ütles ...

Minu arust oli ka selle aasta Tallinna MV öine üsnagi korralikul maastikul ja huvitava rajaga. Uljaste tundub natuke tihedam ja keerulisem. Igaljuhul hästi tehtud, kuldne duubel, nagu fännid soovisid. Nüüd jääb ainult kolmandat oodata:)

Lauri

Markus ütles ...

praegu oleme siis kahe meistrikullaga viigis, aga loodan, et järgmised nädalavahetused toovad selles osas muutusi!

PS! ära siis unusta ka MMist kirjutamast.