22 detsember 2005

TERVIS

Kaheksa nädalat on treenitud, oli viimane aeg oma tervist kontrollida. Kas minusugusel harrastussportlasel on mõtete seda teha? Kindlasti, usun, et minu treeningtundidele töötunnid liites on koormus võrreldav nii mõnegi „olümpiasportlasega“. Teiseks on mul juba 15-aastasest peale esinenud aegajalt probleeme südametöös. Kunagi taheti mul isegi treenimine ära keelata. Tänaseks on see üldtunnustatud doktor oma seisukohti muutnud ja oma vigast diagnoosi mulle ka kinnitanud.

Teisipäev, 20.12, Spordimeditsiini Sihtasutus.

Kaal 71 kg
Pikkus 178 cm
Kopsumaht 5,1 l
Vererõhk 140/90 – see on kõrge, koguaeg selline olnud. Ei teagi täpselt, kas see mängib ka olulist rolli südametöös? Probleem kindlasti olemas.
Hgb 148

Jooksutest ilma max. hapnikuta, kuid koos laktaadiproovidega.




Läved – 150-152 (III koormus) ja 172-174 (VI koormus) – läved praktiliselt samad, mis mõõdeti veebruaris. Segatsoon jätkuvalt 20-24 lööki. On see hea või halb? Olen arusaanud, et mida peenem vahe seda uhkem. Samas ei ole numbrid kunagi midagi näidanud. Mul on pidevalt olnud max.VO2 parem, kui mõnel teisel Eesti orienteerujal, kuid see vahe ei ole kajastunud tulemustes.

Mida siis sellest infost välja lugeda? Treenitus ja füüsiline seisund on head. Jooksin lindil minuti kauem, kui veebruari lõpus. Samas olid nüüd pulsid ja laktaadid kõrgemad (oleks ka ebaloogiline, et oleksin paremas füüsilises seisus, kui enne hooajaalgust). See on märk sellest, et ma ei ole jõudnud veel piisavalt vastupidavuse baasi laduda. Viide raskele võistlushooajale on pulsside ja laktaatide näol olemas. Teine põhjus on kindlasti selles, et ma ei läinud testile puhanult. Vahetult enne testi olin teinud kaks korralikku treeningnädalat. Võttes arvesse EKG ja taastumise laktaati soovitati, mul intensiivsete lõikude alustamisega viivitada ning plaanida esimeste lõikude sisse pikemad puhkepausid. Lähen jaanuaris konsultatsiooni, loodetavasti näitab EKG siis 5+ pilti, seekord 4-. Organismi soovitati turgutada Preduktaali või Mildronaadiga (seda ei ole Eestis üldse saada, kuid minu teada on see relv mida kasutavad mitmed tirijad, nt. Loskutov). Lisaks kaebasin valutava kanna üle. Alates jaanuarist teen ühe laserravikuuri (8-10 korda). Kevadel põlve puhul see aitas. Lisaks veel Bioglükosamiin, mis pidi liigestele hea olema. Hakkan juba vanaks jääma, poleks oodanud, et hakkan sööma samasid preparaate, mis Aadel.

Kokkuvõttes jäi positiivne mulje. Sain juba varakult teada, millele tuleb tähelepanu pöörata. Selge on see, et minu kõige suurem probleem korralik uni, tööinimese häda. Kui saaks igapäev 9 tundi magada siis võiks ka tirida. Loodan järgneva nädala jooksul sellele kõvasti rõhku panna.

Ootan arvamusi!

5 kommentaari:

Andreas ütles ...

See oli B komplekt, osa tasus sellest EOL, ise maksin u. 450.-. Lasin ka kaks taastumise laktaati võtta, need ei olnud hinna sees. Üks laktaat 50.-. Sellist ühekordset laktaaditesti ei maksa kullana võtta, pigem peaks seda tegema mitu korda (minul üks võrdlus moment oli). Teiseks on Sul praegu tõenäoliselt kõrgemad läved, kui kevadel vormis olles. Aga, et seda peenet mängu jälgida peaks keegi paari nädala tagant laktaati mõõtma. Iseenesest ei ole see väga keeruline. Olemas on aparaat, mis näitab kohe tulemuse ära, sõrme augustamine on ka labane.

Erkki ütles ...

No nii, üks korralik spordimehe jutt. Ise lähen 10 jaanuaril. B komplekti hind on vist 950.- Võib olla läheb mõni laktaat lisaks.
Ega kõik need testid näitavad mingit tendentsi kui vaadata mitut aastat. 2-3 korraga sõltub ikka palju millal teha. Mina tegin eelmise vist aprillis. Nüüd jaanuaris. Ei ole päris võrreldavad. Oluline info sealt on just see südametöö, et seal kõik korras oleks.
Huvitav palju see laktaadi määraja maksab? Koondisel võiks ju üks olla.

Anonüümne ütles ...

Mildronaat !!!!!!!!!!!! - mitte keegi pole uurinud kas nod tegelikult ka aitavad, või on platseebo. Haigete ravis ei kasutata, sest seal vajatakse enne tõestusi kui raha hakatakse kulutama. Teisalt on mildronaat nii odav, et seda tootev ida firma ei ole kindlasti huvitatud katsetest. Mõlemad haisevad vähe nõuka aja järgi. vähemalt lasteneuroloogias Eestis on küll nii et kasutatakse vana aja ravimeid , mille hulgas on ka mildronaat. Lääne lasteneuroloogia kommentaar oleks ????? Isiklik kogemus on mõlemast suunast ja lääne omast on küll selgelt parem mulje.
a äkki ikkagi mõjub?
See on küll ära tõestatud, et patsiendil jääb kogu asjast palju parem mulje (suurem rahuolu), kui arst mingit ravimit ka määrab. Näiteks köha korral köharohtu (efektiivsus null!).

Kirti ütles ...

Mulle näiteks soovitas dr. Vask suuremate kormuste puhul võtta Riboxiini (e. Inosiin, näidustused: südame isheemiatõve kompleksravi, müokardiodüstroofia, peale südamelihase infarkti jne.). Sport on raske haigus.
Lisaks Selesan (antioksüdandid), FerrumLek, Kaltsimag.
Ja kui inimene treenib üle 4 korra nädala, siis normaalsest toitumisest ei piisa, vaja on lisaks tarbida mineraale ja vitamiine.

Anonüümne ütles ...

laktaati mõõtev aparaat peaks maksma ca 400 dollarit ja 25 riba ca 60 dollarit. Üks näide http://www.fact-canada.com/LactatePro/lactate-pro-portable-analyzer.html